Nuoret Seprat

Sepraperinne uudistuu Nuoret Seprat - Noored Sõbrad -hankkeen leireillä ja työpajoissa

Hanke lähestyy loppuaan. Päätösseminaari järjestetään 17-18.10.2019 Itä-Virumaalla: ohjelma.

 Tiedote 28.2.2017

Kehitysyhtiö Interfin Oy / Siru Ahopelto
Nuoret Seprat – Noored Sõbrad –hanke 2017-2019
-Nuoret Seprat – Noored Sõbrad on suomalais-virolaista yhteistyötä vahvistava hanke, joka tuo yhteen nuoria ja aikuisia yli Suomenlahden ja uudistaa seprakaupan perinteitä. Kolmivuotisessa hankkeessa järjestetään monia yhteistyö- ja työpajatapaamisia sekä leirejä lapsille ja nuorille. Yhdistävänä teemana on veden ja vesistöjen hyödyntäminen niin vapaa-aikana kuin elinkeinon lähteenäkin. Hanke on saanut myönteisen rahoituspäätöksen Leader Sepra ry:ltä.

2010 –luvun sepraperinnettä uudistetaan vesillä
Idea hankkeesta on syntynyt maaseudun kehittäjien Leader Sepran ja Virumaa Koostöökogun monivuotisen yhteistyön aikana. Perinteisessä seprakaupassa tavarat vaihtoivat omistajaa ihmisten välisessä suorassa kanssakäymisessä yli Suomenlahden. Nykypäivän seprakauppa voi olla tavaroiden vaihtamisen lisäksi myös ideoiden, toimintatapojen ja tiedon vaihtoa, oppimista ja oivalluksia.

”Sepra” tulee viron sanasta ”sõber”, joka tarkoittaa ystävää. Uutta ystävyyttä ja yhteistyötä etsitään nyt vesiltä. Hankkeen tavoitteena on lasten, nuorten ja aikuisten innostaminen vesistöjen monenlaiseen hyödyntämiseen.  Veneily, purjehdus, kalastus, merelliset kulttuuritapahtumat, matkailu, ympäristön- ja luonnonsuojelu ovat hankkeen järjestämien tapaamisten ja leirien teemoja. Punaisena lankana kaikessa tekemisessä kulkee elinkeinollisuuden ja yrittäjyyden näkökulma.

Yhteistyössä laaja joukko
Hankekumppaneina on kolme suomalaista osapuolta: Leader Sepra, Kalatalousryhmä ESKO ja Kehitysyhtiö Interfin Oy ja kaksi virolaista: MTÜ Virumaa Koostöökogu sekä Virumaa Rannakalurite Ühing. Kumppanit tuovat kukin mukanaan omat paikallisista yhdistyksistä, yrittäjistä ja asukkaista koostuvat verkostonsa, joten yhteistyöhön yli Suomenlahden saadaan mukaan laaja ja mittava aktiivisten toimijoiden joukko.

Hankkeen toiminta-alue Suomessa painottuu Sepran toiminta-alueelle (Virolahti, Miehikkälä, Hamina, Kotka, Pyhtää), mutta ulottuu myös Kalatalousryhmä ESKOn kautta rannikkoa pitkin aina Hankoon asti. Virossa yhteistyökumppani Virumaa Koostöökogun (VIKO) alue käsittää Virumaan keskiosan: Rägaveren, Sondan, Aserin, Kohtlan ja Lüganusen kunnat. Virumaa Rannakalurite Ühing –kalatalousryhmän alue puolestaan kattaa Itä- ja Länsi-Virumaan maakuntien alueet.

Leirejä ja työpajoja kolmena vuonna
Tapahtumat käynnistyvät kesäkuussa 2017 Haminassa, kun järjestetään ensimmäinen yhteinen leiri nuorille. Käytännön toteutuksesta vastaa Haminan Pursiseura yhteistyökumppaneineen. Viiden päivän leirin aikana liikutaan vesillä ja opetellaan leirielämässä tarvittavia taitoja. Leirin järjestelyt ovat jo hyvässä käynnissä ja ilmoittautuminen alkanut, http://www.haminanpursiseura.fi/hps/index.php/juniorit/kesaleiri-2017 . Lokakuussa Kotkan kalamarkkinoiden yhteydessä kokoonnutaan kala- ja kalastusaiheisen teemaviikonlopun merkeissä.

Vuonna 2018 vuorossa ovat Sepramarkkinat Virolahdella ja niiden yhteydessä heinäkuussa Klamilassa järjestettävä lasten ja nuorten kulttuurileiri. Elokuussa leiriläiset kokoontuvat Viron Maidlaan, missä tutustutaan Aidun kaivosalueelle rakennetun uuden vesiurheilukeskuksen eri toimintoihin. Narvan Silmufestival (Nahkiaismarkkinat) kutsuu osallistujia työpajaan lokakuussa.

Kesäkuussa 2019 Suomessa järjestettävän nuorten leirin teemana on kalastus ja kalastusmatkailu. Elokuussa perinteikäs kapteenien kylä Käsmu Lahemaan kansallispuiston alueella tarjoaa merellisen ympäristön viimeiselle leirille ja päätösseminaarille, jossa kootaan kertyneet kokemukset ja linjataan yhteistyön jatkoa.

Nuoret Seprat – Noored Sõbrad –hanke

Aika: 1.1.2017 – 31.12.2019

Rahoitus: Leader Sepra ry

Hankkeen hallinnoija: Kehitysyhtiö Interfin Oy

Yhteistyössä: Leader Sepra, Kalatalousryhmä ESKO, Kehitysyhtiö Interfin Oy, MTÜ Virumaa Koostöökogu, Virumaa Rannakalurite Ühing & yhteistyökumppanit

https://www.facebook.com/Nuoret-Seprat-Noored-S%C3%B5brad-1830552247203935/

Lisätietoja: